Adalar Müzesi Bisiklet Sergisi’nde Son Bir Ay

1 Eylül 2022 tarihinde Adalar Müzesi, Büyükada -  Aya Nikola geçici sergi alanında açılan Bisiklet Sergisi’nde son günler.

Haziran sonunda kapanacak sergi, açık kaldığı dokuz ay içinde yaklaşık 20 bin ziyaretçi tarafından gezildi.

Bisiklet Sergisi, Türkiye’nin bu kapsamda açılan ilk sergisi olması açısından da önem taşıyor.

Sergide, tamamına yakını Adalar’da kullanılmış farklı marka ve tarihlerden 40 bisiklet yer alıyor.

Aralarında şair Zahrad’ın, Mehmet Ali Aybar’ın, Adalar’ın başta gelen bisiklet yarışçılarından Garbis Bora’nın, İnönü ailesi fertlerinin kullandığı bisikletlerin de yer aldığı sergi, dünyada, Türkiye’de ve Adalar’da bisiklet tarihine de ışık tutuyor. Dünyayı ilk kez bisikletle dolaşan İngiliz seyyah Thomas Stevens’ın 1885’da uğradığı Büyükada’ya dair yazdıklarıyla, Nazım Hikmet, Aziz Nesin, Fenerbahçeli Lefter, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Tahsin Nahid gibi yolu Adalar’dan geçmiş ünlülerin bisikletle ilişkilerine de yer veren sergi, sözlü tarih görüşmelerden aktarılmış video kayıtları, “bir bisikletin anatomisi” yerleştirmeleri ile de destekleniyor.

Belki da uzun yıllar yakınlarda başka bir yerde görülemeyecek olan sergiyi kaçırmak istemeyeceklere haber vermek isteriz.

Adalar Müzesi, “Bisiklet Sergisi”

Adalar’da Bisiklet Üzerinde 137 yıl

Sergi küratörü: Aydan Çelik

Editör ve Çevirmen: Melis Şeyhun Çalışlar