Adalar Müzesi - Museum of the Princes' Islands

İTÜ Mimarlık öğrencileri mezuniyet projeleri Adalar Müzesi

İTÜ Mimarlık Bölümü öğrencileri mezuniyet projelerinde
Adalar Müzesi Hangar binası ve çevresi üzerine fikir üretiyor..


İTÜ-Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde 2010-2011 yarıyılı Bitirme Projesi alan öğrencilerden bir grup Adalar Müzesi mekanlarını ve çevresini bir ‘kültür ve iletişim platformu’ olarak ele alıyor. Müzeye daha zengin tasarım örnekleri sunuyor.

m2

Bitirme ödevini oluşturacak bu tasarımın hedefleri arasında, ‘Yeni müzecilik’ kavramının tartışmalarıyla birlikte geliştirilmesi, Adalar’a ait belleğin paylaşılacağı bir Adalar Müzesi kurgulamak, Adalar’daki iletişimi ve kültürel/kentsel yaşamı zenginleştirmek, etki alanıyla tüm İstanbul’un kültür platformunu da Adalar’a çekebilecek bir paylaşım-iletişim merkezi bir aktivite odağı oluşturmak. Temel hedef, ortak yaşam, iletişim, paylaşım alanı olarak günümüz kentsel belleğinin, kentsel mekanının ve kültür-sergi-tanıtım mekanlarının tartışılmasıdır.

Mevcut durumda Müzenin kalıcı alanı olarak, Aya Nikola Mevkii’ndeki eski helikopter hangarı alanı tahsis edilmiş, alandaki yapı dönüştürülerek Müze kullanımına ayrılmıştır, ancak bu mekanın boyutsal olarak müze kullanımı için son derece yetersiz kaldığı düşünülerek, çalışma alanı olarak bu yapının çevresindeki alanla birlikte kıyı alanını da içerecek biçimde daha geniş bir çevre çalışılmak üzere öğrencilere verilmektedir.

Temel yapılaşma alanı Büyükada Aya Nikola Mevkii olmakla birlikte, Müze’nin öğrenciler tarafından önerilecek Büyükada’nın çeşitli kamusal alanlarına çeşitli parçalar-uzantılarla taşması, yayılması öngörülerek, bütünleşik olarak tasarlanması beklenmektedir. Öğrenciler Büyükada içinde seçecekleri çeşitli konumlarda (meydan, yol, iskele, toplanma alanı), birbiriyle bağlantılı bir kurgu halinde sergileme ve etkinliklere mekan sağlayabilecek olası yerler için öneri ve senaryolar geliştireceklerdir. Müze’ye ulaşım güzergahı, ulaşım biçimi, rota üzeri çeşitli tasarlanacak öneri noktalar da bu çerçevede değerlendirilerek öneriler getirilecek, alternatif ulaşım biçimleri ve güzergahları da düşünülebilecektir.

Bitirme Ödevi jürisi, Prof.Dr.Hülya Turgut ve Y.Doç.Dr. Fatma Erkök yürütücülüğünde  İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğretim üyelerinin(Prof..Dr. Oğuz Cem Çelik,  Y.Doç.Dr.Meltem Aksoy, Y.Doç.Dr. Nurbin Paker, Araş.Gör.Cenk Dereli) yanı sıra, Adalar Müzesi çalışma ekibinden Müze Proje Yöneticisi ve Küratoryal Kurul Üyesi Deniz Koç ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Kültürel Miras ve Müzeler Direktörü, CAMOC Başkanı ve Müze Küratoryal Kurulu Üyesi Suay Aksoy’un da katılımından oluşmaktadır.

Bu konunun çalışıldığı Bitirme Ödevi grubu 25 öğrenciden oluşmaktadır. Bitirme Ödevi süreci, 22 Aralık 2010 tarihlerindeki ara jürilerden sonra, 26 Ocak 2011’deki yarıyıl sonu jürisiyle sonlanacak ve Adalar halkınının da katılabileceği bir sergiye dönüştürülecektir.

Son Güncelleme ( Cumartesi, 05 Şubat 2011 00:27 )  
Buradasınız: Anasayfa MÜZE Haberler İTÜ Mimarlık öğrencileri mezuniyet projeleri Adalar Müzesi

PAYLAŞIN

Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Stumbleupon Google Bookmarks RSS Feed