Dünden Bugüne Aya Nikola Hangar

Eski Helikopter Hangarı’ndan Adalar Müzesi’ne...

Aya Nikola: Büyükada’nın en eski yerleşim yeri. MÖ 359-336 yıllarına ait olduğu sanılan meşhur Kyzikos hazinesi burada bulundu. Adalar’ı büyük çapta etkileyen Mayıs 1556 depreminin ardından Adalar’ı ziyaret eden Tomas Smith 1680 yılında Büyükada’nın bu bölümünde yeni bir köyün gelişmekte olduğunu yazar. Depremde çöken Aya Nikola Manastırı da bu kez biraz daha yukarıda, bugün bulunduğu yerde yeniden inşa edilmiştir.

Ağustos 1827’de bir başka kaynakta Büyükada Aya Nikola’dan şöyle söz edilir: “Osmanlı ordusunun beş yüz kişilik bando topluluğu Aya Nikola Manastırı’na yerleşmiş, bir Fransız onlara müzik dersi vermektedir…”

Aya Nikola, 1800’lü yıllardan sonra iskele çevresindeki gelişimin uzağında kaldı. Adanın en güzel bostanı 1980’lere kadar buradaydı. İskele çevresi gibi, Aya Nikola kıyı şeridi de, 1986 yılında dolduruldu. 1990’lı yıllarda adanın tonlarca çöpü ve molozu buraya döküldü. Belediyenin atölyeleri de buraya taşındı. 1997-98 yıllarında adaya getirilen ambulans helikopter için inşa edilen hangar da burada yerini aldı. Helikopter gittikten sonra hangar belediyenin deposu oldu.
Hangar şimdi, Adalar Müzesi’nin ana mekanı.3 aylık hummalı bir çalışmayla, depo tümüyle yenilendi. 3 ayda inanılmaz bir değişim gerçekleşti. Aya Nikola bölgesi de son 25-30 yılın çöküntü alanı olmaktan kurtulup, yeniden eski güzel günlerine dönmeye hazırlanıyor.

Değişim Adalar Müzesi ile hızlanıyor.

Son Güncelleme ( Perşembe, 28 Ekim 2010 20:47 )
Buradasınız: Anasayfa MÜZE Adalar Müzesi Müze Mekanları