İstanbul İlk Kent Müzesine Kavuşuyor, Adalar Müzesi Açılıyor

40 gün 40 gece sürecek açılış etkinlikleri İstanbul’un kültür ve sanat dünyasına taze bir soluk getiriyor!

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın katkılarıyla çalışmaları yürütülen İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesi olan “Adalar Müzesi”, İstanbulluları şenlikli bir merhaba ile selamlayacak. 31 Temmuz Büyükada Vapur İskelesi, 18.30!

Adalar Müzesi’nin açılış etkinlikleri 40 gün 40 gece boyunca bir şenlik havasında sürecek. Konserler, yarışmalar, belgesel film gösterileri, söyleşiler ve diğer aktiviteler bu süre boyunca Adalar’ı bir kültür ve sanat merkezi haline getirecek. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti programı kapsamında hayat bulacak olan müzenin kronolojik ve tematik bölümlerini kapsayan Müze Aya Nikola Hangar’ın açılışı ise 10 Eylül’de Büyükada’da gerçekleştirilecek. Müzenin bu bölümünde ziyaretçiler 600 milyon yıl öncesinden 2010’a dek uzanan bir hikâyeye tanıklık etme fırsatı bulacak.

Müzenin ilk geçici sergisi “Ada Sahillerinde Bekliyorum” ve kalıcı bölüm sergilerinden “Adalılar” sergisinin açılışları, 31 Temmuz Cumartesi günü Büyükada Çınar mevkiindeki müze alanında gerçekleşecek.

800 metrekarelik geniş bir alana yayılan sergiler, ücretsiz olarak gezilebilecek. Müzenin ilk iskele sergisi de, aynı gün Büyükada Vapur İskelesinde açılacak.

Kuruluş çalışmaları 2009 yılı şubat ayında Adalar Vakfı koordinasyonunda başlayan Adalar Müzesi, 50’den fazla uzmanın yanı sıra bizzat Adalıların katkı ve desteğinin izlerini taşıyor. Başta Adalıların fotoğraf albümleri, anıları, sandıklarında sakladıkları, şarkıları, 8 mm’lik filmleri olmak üzere çeşitli kaynaklardan 20 binin üzerinde arşiv belgesi kapsamlı çalışmalar sonucunda Müze’nin koleksiyonuna kazandırılmış bulunuyor. Bu sayede Adalar, tarihlerinde ilk kez bir müze çatısı altında tüm renkleriyle ziyaretçilerle buluşacak.

Adalar Müzesi, Adalar’ın mimari mirasına ilişkin ayrıntılı bilgi veren dokunmatik ekranları, ziyaretçilerin kullanımına açık araştırma bilgisayarları ve 20 Temmuz’da açılacak olan web sitesiyle de ziyaretçilerine kapsamlı bir hizmet sunacak.

Tüm bunların yanı sıra “Ada Lezzet Turları” adı altında toplanan edebiyat durakları, bahçe tarihine ilişkin ziyaret noktaları, kültürel ve mimari miras durakları da ziyaretçilere Adalar’ın en keyifli yeme içme noktalarını kapsayan unutulmaz bir gezi yaşatmaya aday.

20 Temmuz 2010 tarihinden itibaren müzenin sergiler, etkinlikler, kütüphane, arşiv, koleksiyon, sözlü tarih video klipleri başta olmak üzere pek çok içeriğine www.adalarmuzesi.org adresindeki web sitesi üzerinden erişilebiliyor.

Editöre Not:

Açılış ve etkinlikler hakkında daha fazla bilgi için:
Adaevi Adalar Müzesi Proje Ofisi: 0216 382 52 80 / 0216 382 76 86

Adalar Müzesi bir İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesidir; içerik ve müze planlama çalışmaları Proje Yöneticisi Deniz Koç koordinasyonunda Müze Küratoryal Kurulu, Danışman Uzmanlar ve Proje Ekibi tarafından yürütülmektedir.

Müze Küratöryal Kurulu: Eva Şarlak, Gökhan Akçura, Gündüz Vassaf, Halim Bulutoğlu, İhsan Bilgin, Korhan Atay, Murat Güvenç, Sadık Karamustafa, Suay Aksoy

Danışman ve Uzmanlar: Ahmet Tanrıverdi, Akillas Milas, Alev Erkmen, Ali Rıza İşipek, Asnu Bilban Yalçın, Aydan Çelik, Aylin Öney Tan, Bülent Özden, Cengiz Zapçı, Cenk Yaltırak, Didem Özdarcan, Eda Yücesoy, Edhem Eldem, Elvan Altan Ergut, Erendiz Özbayoğlu, Hasan Kuruyazıcı, Hüsamettin Balkıs, İlay Örs, İrfan Dağdelen, Gürsan Ergil, Kevser Üstündağ, Mehmet Sakınç, Mehmet Özdoğan, Murat Belge, Naci Görür, Necmi Karul, Neslihan Balkıs, Orhan Erdenen, Orhan Şevki, Ruhi Ayangil, Serdar Özbay, Sevengül Sönmez, Sula Bozis, Uğraş Salman, Yüksel Dede.

Sergiler Tasarımı: Karamustafa Tasarım

Mimari Projeler: Sevim Ozan

Müzecilik Teknolojik Uygulamaları: Harikalar Kutusu

Proje Ekibi: Ayhan Albayrak, Deniz Balu, Eda Yiğit, Koray Kakaliçoğlu